Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Évente többtízezer esetben kellene elsősegélyt adnunk egymásnak – Véget ért az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntője Budapesten

Évente többtízezer esetben kellene elsősegélyt adnunk egymásnak – Véget ért az 50. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntője Budapesten

E-mail Nyomtatás PDF

#50. OEV #OEV2022 #Országos Elsősegélynyújtó Verseny #MIVK

 

Szeptember második szombatja 2000 óta az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezt a tevékenységet hazánkban a Magyar Vöröskereszt, annak is az ifjúsági szervezete oktatja és népszerűsíti. Évente több tízezer esetben lenne szükség rá, hogy a civil lakosság alkalmazni tudja az alapvető fogásokat és megpróbálja stabilizálni a szerencsétlenül jártak állapotát addig, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség.

Az elsősegélynyújtásról általában mindenkinek az jut az eszébe, hogy a jogosítványhoz kötelezően le kell vizsgázni belőle. Ez is a Magyar Vöröskereszt égisze alá tartozik, de ennél jóval kiterjedtebben oktatja és népszerűsíti a Hősképző kampányával és az évenkénti Országos Elsősegélynyújtó Verseny megrendezésével. Utóbbi éppen az ötvenedik lesz ma, amelynek a főváros ad otthont. A rendezvény elsősorban a belvárost, a Városligetet, a Hősök terét és az Andrássy utat érinti. Délben a Hősök terén egy nagyszabású, szakszerűen imitált tömegbalesetben mutathatják meg az életmentésben való jártasságukat a versenyzők, amit a térre kilátogatók is megnézhetnek, remélve, hogy hasonló helyzetbe kerülve már ők is aktívan tudnak majd segíteni a látottak alapján.

Az alapismeretek birtokában az életmentő fogások gyakorlati alkalmazásával egy civil is életet menthet egy váratlanul kialakult, életveszélyes helyzetben. Ez egy banális félrenyeléstől kezdve a rosszulléten át a balesetig sok minden lehet. A cél az, hogy a laikus is képes legyen cselekedni, ismerje a megfelelő módot, amivel addig stabilizálni tudja a bajba jutott ember állapotát, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség. Évente több tízezer esetben lenne rá szükség, hogy legalább addig megpróbálja életben tartani a sérültet valaki, amíg ki nem érkeznek a mentők, megkezdje az újraélesztést, vagy olyan esetekben lépni tudjon valaki, amelyeknél azonnali beavatkozásra van szükség. Gondoljunk csak arra, hogy milyen végzetes lehet, ha senki nincs a közelben, aki alkalmazni tudná a Heimlich-fogást, amikor valakinek torkán akad a falat.

Az ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt is elsősorban az iskolai oktatásra koncentrál, évente mintegy 800 iskolában 16 000 diákot részesítenek képzésben. Emellett a szervezet munkatársai és önkéntesei lakossági edukációs programokat is szerveznek országszerte. Az elsősegélynyújtás népszerűsítésének leglátványosabb eleme pedig minden évben az országos verseny, amiben idén közel háromszázan vesznek részt. Ez idén Budapest belvárosában zajlik, aminek a versenyzők tudásának összemérésén kívül az a legfontosabb célja, hogy a lakosság figyelmét felhívják az életmentés és az elsősegélynyújtás, valamint az egymás iránti felelősségvállalás fontosságára.

A népszerűsítés másik sarokeleme az őszi Hősképző kampány, amelynek keretében a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei ingyenes elsősegélynyújtás képzést szerveznek országszerte. Idén szeptembertől november végéig várják majd az érdeklődőket. A kampány minden hónapban más-más világnaphoz kapcsolódó aktuális üzenettel fut (Elsősegélynyújtás Világnapja, Újraélesztés Világnapja, a Magyar Véradók Napja). A Hősképző programra jelentkezők hasznos gyakorlati tudásra tehetnek szert, amivel a mindennapi életben előforduló rosszulléteket és kisebb baleseteket is el lehet látni. A program országszerte minden megyében megvalósul. A pontos helyszíneket és időpontokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei koordinálják.

A COVID járvány előtti évben több mint 35 ezer főt ért el a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt az elsősegélynyújtó programjaival, de még a járvány ideje alatt is 15-20 ezer résztvevő fordult meg a különféle ismeretterjesztő alkalmakon és tréningeken. A hazai lakosságon kívül az ismeretek oktatását az ukrajnai menekültekre is kiterjeszti a szervezet, lehetőséget biztosítva számukra, hogy igénybe vehessék a képzést.

A laikus elsősegélynyújtás népszerűsítése végző önkéntes és hivatásos szakemberek módszertani fejlődését a kampányzáró konferencia szolgálja. Ez a fórum lehetőséget ad a sürgősségi egészségügyi ellátást, és az oktatást érintő aktuális kérdések megvitatása mellett arra is, hogy a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtás Munkabizottsága értékelje a terület éves munkáját.

Szó szerint életbevágó, hogy minél többen megtanuljuk az elsősegélynyújtás alapjait, és ezeket a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk. Nem csak azért, hogy a mindennapi életben előforduló kisebb baleseteket és rosszulléteket kezelni tudjuk, hanem azért is, hogy képesek legyünk legalább megpróbálni életben tartani az életveszélyes helyzetbe került társainkat, amíg ki nem érkezik a szakszerű segítség. A mentők hívása alapján erre évente többtízezer esetben lenne szükség.

 

A verseny eredménye: itt tekinthető meg

 Módosítás: ( 2022. szeptember 15. csütörtök, 08:21 )  

 

 

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak