Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Véradásszervezés
Véradásszervezés

Véradásról

E-mail Nyomtatás PDF

Adj vért és ments meg 3 életet!

- Tudta Ön, hogy egy egység levett vér háromféle készítménnyel segíti a rászorulók gyógyulását?

Az Ön által leadott vérből vörösvértest-készítmény, plazma-készítmény és vérlemezke-készítmény is lesz. Ezen kívül számos gyógyszer is csak emberi vérből állítható elő! A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink. Ennyi  véradó szükséges ahhoz, hogy az egészségügyi intézmények számára szükséges vér folyamatosan és zökkenőmentesen rendelkezésre álljon.  Véradás-szervezési tevékenységünket az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezzük. Szervezeteink a véradó- napok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzik. A Magyar Vöröskereszt szervezői kiemelten fontosnak tartják a lakosság részvételi arányának emelését, ezen belül is a 18. életévüket betöltött fiatalok megnyerését. A vér élő szövet, semmi mással nem pótolható az emberi szervezet számára!

Módosítás: ( 2016. február 08. hétfő, 17:49 ) Bővebben...
 

Nyáron is adj vért!

E-mail Nyomtatás PDF

A véradás feltételei:

 • Egészség
 • 18 és 65 év közötti életkor
 • 50 kg-ot meghaladó testsúly
 • Legkevesebb 56 nap eltelt két véradás között
 • Nők esetében évente 3 véradás engedélyezett
 • Férfiak esetében évente 5 véradás engedélyezett
 • Szükséges személyi okmányok megléte: személyi igazolvány, lakcím- és TAJ kártya (Csak az eredeti TAJ kártyát fogadják el, fénymásolat nem jó!)

A véradás menete:

 • Adatfelvétellel, kivizsgálással együtt a véradás összesen 35-40 percet vesz igénybe
 • Adatfelvétel
 • Egészségi állapotra vonatkozó kérdőív kitöltése
 • Egy-két pohár tea elfogyasztási a folyadékpótlás miatt
 • Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás
 • Elhelyezkedés a vérvételi ágyon
 • Nagyjából 5 perc alatt leveszik a vért steril vérvételi zsákba
 • 5 perc pihenő

Minden levett vért kötelezően kivizsgálnak a véradást követően.

Magyarországon a véradási aktivitás 4,8-5 százalék között mozog, a vérvételek száma naponta átlagosan 1500 egység. A havi véradások száma 30-40 ezer – évente 450-500 ezer – egység, amelyet mintegy 300 ezer véradó adományoz. A véradók körülbelül 200 ezer beteg életét menthetik meg évente.

“Adj vért és ments meg három életet!” Köszönjük a véradást!

Forrás: Magyar Vöröskereszt – MTI

Módosítás: ( 2014. június 25. szerda, 16:13 )
 

Véradás! Nyáron is szükség van rád!

E-mail Nyomtatás PDF

 

Nyáron is szükség van rád! Adj vért! Adj esélyt! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt Jász –Nagykun- Szolnok Megyei Szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat. A megyében augusztus végéig 40 véradóhelyszínen és a Vérellátó Szolgálat intézeteiben is várják a véradókat.

Módosítás: ( 2015. július 28. kedd, 11:34 ) Bővebben...
 

Véradó Baráti Társaság Verseny

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezete idén először hirdeti meg „VÉRADÓ BARÁTI TÁRSASÁG” versenyét. A verseny lehetőséget kíván biztosítani baráti társaságok és közösségek számára arra, hogy csapatként vegyenek részt véradó eseményeken. A 2014. június – szeptemberi időszakban Szolnok városában a nyilvános véradásokon az előregisztrált csapatok donációit nyomon követjük és a legtöbbször sikeresen vért adó csapatokat jutalomban részesítjük.

Verseny célja: A véradás népszerűsítse a véradás fontosságát és a már vért adók/rendszeres donorok motiválják a környezetükben élő családtagokat, barátokat, ismerősöket, munkatársakat az önzetlen segítségnyújtás ezen formájára.

Módosítás: ( 2014. június 25. szerda, 16:04 ) Bővebben...
  

 

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak