Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Véradás
Véradásszervezés

Véradásról

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink. Ennyi  véradó szükséges ahhoz, hogy az egészségügyi intézmények számára szükséges vér folyamatosan és zökkenőmentesen rendelkezésre álljon.

Véradás-szervezési tevékenységünket az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján végezzük. Szervezeteink a véradó- napok szervezését donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzik. A Magyar Vöröskereszt szervezői kiemelten fontosnak tartják a lakosság részvételi arányának emelését, ezen belül is a 18. életévüket betöltött fiatalok megnyerését.

A vér mással nem pótolható, legyen Ön is véradó, vagy segítse szervezői munkánkat!


Az ország egész területén – az egyetlen civil szervezetként – végezzük  a  véradások tervezését, szervezését és folyamatosan kapcsolatot tartunk a véradó eseményt biztosító helyszínek önkéntes kapcsolattartóival valamint az Országos Vérellátó Szolgálattal.A véradás szervezése során az alábbi módszereket alkalmazzuk: plakátolás, hirdetés a média bevonásával, tájékoztató órákkal népszerűsítettük a véradást közép- és felsőfokú oktatási intézményekben. Új munkahelyeket keresünk meg, személyre szóló meghívókat, éves véradó naptárakat készítünk, és bevonjuk a szervezésbe az iskolákat és óvodákat is a szóróanyagok kihelyezésével. Istentiszteleteken és a miséken történő kihirdetés is eredményes, mert tájékoztatják a hívőket a soron következő véradásokról.Az "alvó véradók" újbóli megszólításánál fontos a személyes kapcsolattartás, meggyőzés. Megítélésünk szerint, ha államilag elismertebbé tennék a véradást, akkor talán nagyobb lenne az adakozási kedv, hiszen ezeket az embereket említjük "csendes hősöknek"!

 


Módosítás: ( 2021. október 26. kedd, 13:14 )
 

Ki adhat vért?

E-mail Nyomtatás PDF

Naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznunk, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.


Véradó lehet mindenki, aki:

 • egészségesnek érzi magát
 • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolványod és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is.) feltétlenül szükséges
 • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír
 • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
 • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

Módosítás: ( 2021. október 26. kedd, 13:13 )
 

Véradás menete

E-mail Nyomtatás PDF
 1. Megadod személyi adataidat a regisztrációhoz (fényképes igazolvány, lakcím – és TAJ szám szükséges) kitöltesz egy kérdőívet egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványod, a lakcímkártyád és a TAJ- számod feltétlenül szükséges. Első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadják el!
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, vagy magyar lakcímkártya, magyar TAJ-kártya vagy az EU- ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges.
 3. Elfogyasztasz egy-két pohár folyadékot.
 4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!
Módosítás: ( 2021. október 26. kedd, 13:12 )
 

Gyakori kérdések

E-mail Nyomtatás PDF

Ki lehet véradó?

Ha megfelel az alkalmassági feltételeknek, akkor véradó lehet az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, és ha első véradó, akkor legfeljebb 60 éves, ha visszatérő véradó, akkor legfeljebb 65 éves.

A véradóknál vannak meghatározott súlykorlátok?

Igen! Legalább 50 és legfeljebb 140 kg testsúlyú személyek lehetnek véradók (egyedi elbírálás alapján nagyobb testsúly esetén is engedélyezhető a véradás)

Milyen igazolványt kell bemutatni?

 • személyazonossági igazolvány, vagy más arcképes hatósági igazolvány: útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, fegyveres testületi igazolvány

 • TAJ kártya (lehet fénymásolat)

 • lakcím kártya (első véradóknál eredeti irat bemutatása szükséges)

Évente hányszor lehet vért adni?

A véradások engedélyezett gyakorisága:

 • nők esetében évente legfeljebb négy véradás (4 alkalom/365 nap),
 • férfiak esetében évente legfeljebb öt véradás (5 alkalom/365 nap).

Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?

Minimum nyolc hét (56 nap)


Lehet enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?

A véradás nem azonos a vérvétellel, ahol éhgyomorral kell érkezni. Véradás előtt viszont enni és inni is kell. Nagyon fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot.


Mit ehetek ihatok a véradás előtt?

A véradásra vonatkozó szabályok különböznek az orvosi laboratóriumok mintavételi szabályaitól. Míg laboratóriumi vizsgálatoknál követelmény, hogy reggel éhgyomorral érkezzenek a betegek, addig a véradásnál ezzel ellentétben azt kérjük, hogy:

 • a szokásos mértékben táplálkozzon, de lehetőleg kerülje a zsíros ételeket,

 • semmiképpen se érkezzen üres gyomorra,

 • igyon bőségesen (legalább fél-egy liter)

Szabad-e alkoholt fogyasztani véradás előtt?​

Véradás előtt ne igyon alkoholt! Kerülje el, hogy másnaposan érkezzen véradásra. A maximálisan megengedhető mennyiség a véradás előtt két órával elfogyasztott 0,5 l sör vagy ennek megfelelő mennyiségű más alkoholos ital.

A véradás előtt milyen orvosi vizsgálat történik?

Ujjbegyéből vett vérmintából meghatározzák:

 • vérének hemoglobin (vérfesték) értékét

 • első véradók esetén az ABO vércsoportot.

Véradás előtt az alábbi fizikális vizsgálatok történnek:

 • vérnyomásmérés,
 • pulzusszámlálás,
 • szükség esetén testsúlymérés,
 • szükség esetén lázmérés, mellkas meghallgatás,nyirokcsomók tapintása

Mennyi vért vesznek le a véradáskor?

Átlagosan 450 ml-t, ami egy egészséges felnőtt ember számára veszélytelen. A szervezet ezt a mennyiséget megfelelő vasbevitel esetén könnyedén tudja pótolni.


Mennyi ideig tart a véradás?

A vér levétele 5-10 percig tart. Az egész folyamat, jelentkezéssel, adatfelvétellel, kivizsgálással együtt összesen fél-háromnegyed óra.

Kell pihenni a véradás után?

Pihenjen a véradás helyszínén legalább 5-10 percet. Aznap kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, és lehetőleg 1-2 órán keresztül ne dohányozzon.


A folyadékveszteséget kell pótolni?

A véradás után igyon bőségesen folyadékot.

Térítésmentes Magyarországon a véradás?

Magyarországon a véradás önkéntes és térítésmentes. A véradás után a véradók 1000 Ft összegű vásárlási utalványt kapnak, ami nem a vér ellenértéke, hanem a folyadék, kalória veszteség pótlására szolgáló élelmiszer beszerzését szolgálja.

Ha van tetoválásom és/vagy piercingem adhatok vért?

Fél évig nem adhat vér, akit tetováltak, vagy testékszert kapott. A tartós smink, ami magában foglalja a microbladig technikát is, azonos megítélés alá esik, mint a tetoválás.

Terhesség vagy szoptatás alatt lehet vért adni?

Terhesség alatt, és a terhesség után fél évig nem szabad vért adni. A szoptatás nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban az anya egészségének védelme érdekében nem tanácsos az intenzív szoptatás időtartama alatt vért adni akkor sem, ha a szülés fél évnél régebben történt.

Antibiotikumos kezelés idején lehet vért adni?

A kizárási időt a kezelt betegség függvényében a véradás előtt kivizsgáló szakember állapítja meg. A kizárás általában a teljes gyógyulást követő egy hónapig (30 nap) tart, azonban súlyos fertőző betegségek esetén az antibiotikumos kezelés lezárását követően a kizárás még hosszú ideig, akár évekig fennállhat.

A cukorbetegek adhatnak vért?

Nem adhat vért, akinek 1-es típusú cukorbetegsége van, inzulin kezelésre szorul, vagy szövődményei alakultak ki a betegségtől.

A külföldiek is adhatnak vért?

Abban az esetben, ha hitelt érdemlő iratokkal tudják személy azonosságukat, lakóhelyüket és egészségbiztosításukat igazolni, valamint rendelkeznek magyarországi levelezési címmel. A magyar nyelvet nem beszélőknek tolmáccsal kell érkezniük, akinek a véradás teljes folyamata alatt jelen kell lennie.

Menstruáció alatt adhatok vért?

Nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban azok a nők, akiknek havi vérzése a szokásosnál nagyobb vérveszteséggel-, hasi fájdalommal-, rossz közérzettel-, migrénnel jár, helyesen teszik, ha két héttel elhalasztják véradási szándékukat

Módosítás: ( 2021. október 26. kedd, 13:12 )
 

Jász-Nagykun-Szolnok Megyében 2022.JÚLIUSI VÉRADÁSOK

E-mail Nyomtatás PDF
Dátum Helység Helyszín Cím véradás időtartama         (tól-ig)
2022.07.04 Karcag Művelődési Ház 5300. Karcag, Dózsa Gy. 5-7. 9.00-13.00
2022.07.07 Kisújszállás Művelődési ház 5310. Kisújszállás, Deák F. 6 9.00-12.00
2022.07.07 Túrkeve Művelődési ház 5420. Túrkeve, Táncsics u. 16. 13.30-16.30
2022.07.11 Tiszasas Művelődési Ház 5474 Tiszasas, Rákóczi u.20. 8.30-11.00
2022.07.11 Kunszentmárton Művelődési Ház 5440 Ksztm., Kossuth L. út 16. 12.30-15.30
2022.07.12 Jászberény Szatmári Rendezvényház 5100 Jászberény, Jásztelki út 75. 10:00-12:30
2022.07.12 Jászladány Művelődési ház 5055 Jászladány, Kossuth L. u. 110. 14:00-17:00
2022.07.15 Tiszafüred Művelődési Központ 5350 Tiszafüred, Örvényi u. 6. 9.00-12.00
2022.07.15 Tiszaderzs Gondozási Központ 5243 Tiszaderzs, Fő út 26. 13.00-15.00
2022.07.20 Rákóczifalva Varsány Közösségi Ház 5085 Rákóczifalva, Szabadság tér 10. 14.00-17.00
2022.07.21 Fegyvernek Művelődési Ház 5231 Fegyvernek, Szent E. u. 184. 09.00-15.00
2022.07.22 Törökszentmiklós Ipolyi Kulturális Központ 5200 Törökszentmiklós, Pánthy út 2-6. 08.00-11.30
2022.07.25 Szolnok AGÓRA 5000 Szolnok, Hild tér 1. 14.00-17.00
2022.07.26 Besenyszög Művelődési Ház 5071 Besenyszög, Szabadság tér 1. 14.30-16.30
2022.07.28 Jászberény Jászberény  C+C Áruház 5100 Jászberény, Szelei út 71. 12:00-17:00
2022.07.29 Jászapáti Művészetek háza 5130 Jászapáti, Damjanich u. 4 12:00-16:00
Módosítás: ( 2022. július 05. kedd, 09:21 )
  

 

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak