Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Elsősegélynyújtás
Elsősegélynyújtás

Általános ismertető

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt a társadalmi célú elsősegélynyújtás rendszergazdája.Tevékenységét az Országos Mentőszolgálat szakmai útmutatásával végzi. Több évtizedes tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik iskolai és munkahelyi elsősegélynyújtó tanfolyamok tartásában.
Az általános és középiskolás fiatalok minden évben területi, megyei  és országos elsősegélynyújtó versenyeken bizonyíthatják jártasságukat. A selejtezőkön több mint ezer csapat vesz részt évről-évre. Kitűnő motiváló tényező, hogy az országos verseny győztesei képviselik a Magyar Vöröskeresztet az Elsősegélynyújtó Európa Bajnokságon.

Módosítás: ( 2013. május 04. szombat, 07:41 ) Bővebben...
 

49. Országos Elsősegélynyújtó Verseny

E-mail Nyomtatás PDF

Békéscsabán versengtek a hősök

a 49. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen


A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egy év kényszerű kihagyás után 2021-ben szervezte meg a nagyszabású döntőt, melynek házigazdája a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete volt. Az Elsősegélynyújtás Világnapján 39 csapat mérte össze tudását három gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában. A felmenő rendszerű verseny országos döntőjén 250 fiatal mérte össze a tudását. A program idén is a szervezet Hősképző kampányának kiemelt eseménye.

 

A tavaszi online fordulót követően Békéscsabán gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy összemérjék tudásukat.

A Hősképző kampány keretében az esemény szó szerint az utcára vitte az elsősegélynyújtás fontosságának üzenetét.

A döntő reggelén 39 csapat gyűlt össze Békéscsaba egyik legszebb pontján, a Szent István téren. Innen indultak a belvárosban kialakított mintegy 5 kilométeres körpálya állomásaihoz, amely 7 gyakorlati, 7 pihenő, 1 szakmai elméleti és 1 vöröskeresztes elméleti állomásból állt össze. A verseny ideje alatt bárki megtekinthette azokat a helyszíneket, ahol képzett imitátorok által eljátszott valósághű sérüléseket kellett ellátniuk a versenyzőknek.

Jász-Nagykun-Szolnok Megyéből 2 csapat került be az országos versenyre, egy gyermek a Jászberényi Inku-Bátrak, és egy felnőtt a Karcagi S.O.S csapata.

Az elvégzett szakmai munkát az Országos Mentőszolgálat szakemberei értékelték.

 Módosítás: ( 2021. szeptember 23. csütörtök, 15:01 )
 

Elsősegélynyújtó verseny - 2017

E-mail Nyomtatás PDF

2017-ben is alapvető feladatunknak tekintettük az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztését és az elsősegélynyújtás népszerűsítését. Ennek jegyében az általános és középiskolás fiatalok számára meghirdetésre került a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó verseny, mely április első hetében került megrendezésre a Szentannai Sámuel Szakközépiskola és Kollégium területén.

A Karcag terület által szervezett verseny sajátossága, hogy már több éve a Tiszafüredi Szervezettel és a Katasztrófavédelmi kirendeltséggel együttműködve rendezik meg a területi versenyt, melyre területről 7 csapat nevezett. Így az induló csapatok mindkét területen tapasztalatokat, ismereteket szerezhetnek, ami azért is fontos, mert a Vöröskereszt szükség esetén katasztrófavédelmi feladatokat is ellát.

A megyei döntőre összesen 13 csapat nevezett be, Jászberény, Kenderes, Karcag, Szolnok, Mezőtúr, Törökszentmiklós, Tiszafüred Cserkeszőlő területéről. Gyermek 5, Ifjúsági 6, Felnőtt kategóriában 2 csapat mérte össze tudását. A versenyzőknek az elméleti kárhelyeken elsősegélynyújtásból, valamint vöröskeresztes ismeretekből kellett számot adni. A négy gyakorlati kárhelyen pedig különböző baleseti szituációban kellett megfelelniük az elvárásoknak. (sérülteket ellátása egy terrortámadás után; házibuliban a fiatalok sok alkoholt és hozzá gyógyszert fogyasztottak, többen rosszul lettek; egy családi veszekedés, összeverekedés miatti újraélesztésre volt szükség; kutyaharapás okozta vérző seb ellátása.)

A verseny lebonyolítása, a szakmai zsűrizés az Országos Mentőszolgálat munkatársaival már jól megszokott együttműködés keretében valósult meg.

A pihenő helyeken a diákok tesztet töltöttek a védőnői szolgálat közreműködésével HIV/AIDS prevenció témakörben.

Egy pihenőállomáson a helyi körzeti megbízott közlekedésbiztonsági kérdésekből összeállított totóval várta a versenyzőket. A többi pihenőállomáson betűkirakó, activity, puzzle, és villámválasz társasjáték volt.

Mind a területi versenyeken, mind a megyei versenyen fontos szerep hárul az önkéntes közreműködőkre, akik imitátorként egyre életszerűbben jelenítik meg a baleseti szituációkat. Köszönet illeti az őket felkészítő sminkeseket is, akik szintén önkéntesként segítik a színvonalas lebonyolítást.

A Kaposváron megrendezett Országos Elsősegélynyújtó versenyen 3 csapat képviselte a megyét, mindhárom Törökszentmiklós területről. A Kölcsey Ferenc Általános Iskola csapata 8. helyezést, a középiskolás diákok 5. helyezést ért el, a felnőtt csapatunk szintén az 5. helyezést szerezte meg.

Módosítás: ( 2019. október 03. csütörtök, 11:44 )
 

47. Országos Elsősegélynyújtó Verseny

E-mail Nyomtatás PDF

A Magyar Vöröskereszt 1971 óta szervezi meg felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét, melynek célja az elsősegélynyújtó ismeretek fejlesztése, gyakorlása a fiatalok körében. 2018-ban 47. alkalommal hirdették meg a versenyt, melyhez a Jász- Nagykun - Szolnok Megyei Szervezet is csatlakozott. A területi versenyeket követően került sor a megyei fordulóra, melyet ebben az évben 2018. április 23.-án a Szajoli Sporttelepen rendeztünk meg.

A megyei döntőre összesen 11 csapat nevezett be, Jászberény, Karcag, Szolnok, Törökszentmiklós, Tiszafüred Kunszentmárton, Kisújszállás területéről. Négy gyermek, hat ifjúsági és egy felnőtt csapat mérte össze a tudását. A versenyzőknek az elméleti kárhelyeken elsősegélynyújtásból, valamint vöröskeresztes ismeretekből kellett számot adniuk. A gyakorlati kárhelyeken - a baleseti imitátoroknak köszönhetően – a gyakorlati elsősegélynyújtó tudásukat mutatták be a csapatok.

A versenyzők munkáját az Országos Mentőszolgálat 12 munkatársából álló szakmai zsűri figyelte és értékelte. Minden csapat oklevelet és apró ajándékot kapott emlékül.

Módosítás: ( 2019. október 03. csütörtök, 11:52 )
  

 

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak