Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Hírek, közlemények Véradók Világnapja

Véradók Világnapja

E-mail Nyomtatás PDF

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége és az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére, a Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége és a Nemzetközi Vértranszfúziós Szövetség támogatásával 2004-ben június 14.-ét az Önkéntes véradók világnapjává nyilvánította „ Véradók Világnapja” néven.

Megyei Szervezetünk ezen a napon Mezőtúron és Szolnok PLÁZA-ban várta a segíteni szándékozó véradókat, ahol felidéztük a RETRO véradás emlékét, sörrel, virslivel, emléklappal köszöntöttük a donorokat.

 

 

 

Emberek milliói olyan személyeknek köszönhetik életüket, akikkel soha nem találkoztak- akik szabad akaratukból, ellen szolgáltatás nélkül adtak számukra vért. A Föld népességének nagyobbik része azonban nem jut biztonságos vérhez. Évente mintegy 80 millió egység vért vesznek, de ennek mindössze 32% származik a fejlődő országokból, ahol pedig a népesség a népesség 82%-a él. Ezen túlmenően, nagyon sok  országban függnek a betegek családtagjaiknak vagy barátainak véradásától, és számos helyen a véradók ma is fizetséget kapnak. A világ minden tájáról származó példák azonban azt bizonyítják, hogy az önkéntes, térítésmentes véradók jelentik a biztonságos vérellátás alapját, mivel az ő esetükben a legkisebb az esélye életveszélyes fertőzések – mint a HIV vagy a hepatitis vírus-  átadásának. Ezekről az elfelejtett hősökről emlékezünk meg a Véradók Világnapján.

A június 14.-én  emlékezünk  az ABO vércsoport rendszer Nobel-díjas felfedezőjére Karl Landsteiner-re aki ezen a napon született.

Szeretnénk, ha a Véradók Világnapja ráirányítaná a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára hazánkban is, és arra bátorítsa az embereket, hogy váljanak rendszeres véradókká. Az ünnep célja az, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik önkéntesen adnak  vért, nem várva egyéb jutalmat, mint azt a jó érzést, hogy segítettek életet menteni, különösen azoknak, akik rendszeresen, évente több alkalommal is adnak vért.

Módosítás: ( 2013. június 17. hétfő, 10:34 )  

 

 

http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!

Közösségi oldalak